Calibrul .308 la vanatoare.

Avatar utilizator
Daniel Ilie
Mesaje: 368
Membru din: 11 Noi 2015 19:09
Nickname: Biriuck
Membru al: http://www.ajvpsbuzau.ro
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Calibrul .308 la vanatoare.

Mesajde Daniel Ilie » 31 Aug 2017 12:10

La ultima intrunire a Comisiei de imagine a AGVPS, s-a adus la cunostinta noii conduceri a AGVPS faptul ca pentru multi vanatori romani Ordinul 264/2003 constituie o mare problema. S-a convenit ca membrii comisiei sa vina cu o analiza si o propunere concreta de modificare a acestui O.M., urmand ca AGVPS sa ne sustina in fata institutiilor responsabile de aducerea la zi a acestor prevederi.

In luna iulie, a fost prezentat conducerii AGVPS urmatorul material:

Necesitatea modificării caracteristicilor minime ale muniției permise pentru vânarea unor specii de vânat în România cu arme de vânătoare cu țevi ghintuite

I. Argumentare

Din considerente etice și economice, în mai toate țările au fost impuse caracteristici minime pentru muniția armelor de vânătoare cu țevi ghintuite în funcție de specia vânată. Criteriile după care au fost stabilite aceste caracteristici minime țineau cont de experiența de până atunci și de calibrele cunoscute drept cele mai folosite de către vânători.
La noi în țară, în prezent, caracteristicile minime ale muniției sunt reglementate de O.M. nr 264/2003 iar acesta stipulează următoarele :

actual.PNG
actual.PNG (40.44 KiB) Vizualizat de 1175 ori

Lumea este însă într-o continua schimbare iar noi ne găsim acum în situația în care o reglementare impusă în urma cu 14 ani în urmă să fie depășită din punct de vedere tehnic.
Experimentele au demonstrat că un tub scurt și gros, cu un umăr mai drept, va facilita o ardere mai eficienta, permițându-se astfel performanțe egale sau chiar mai bune decât a cartușelor vechi cu formă alungită, deși cantitatea de pulbere folosită este mai mica. La acest lucru s-a adăugat și revoluția informatică ce a permis vânătorilor din toată lumea un schimb de experiente mult mai ușor.
Calibre mai eficiente și folosite la scară largă în lume au ajuns astfel și la noi în țară dar posesorii lor s-au găsit în postura nefericita de a nu le putea folosi din cauza că OM 264/2003 nu a mai fost adus la zi. Cele mai relevante exemple în acest sens sunt .308 Winchester, .300 Winchester Short Magnum, .45-70, .450 Marlin ce nu pot fi folosite la mistreț și cerb pentru ca au tub mai scurt de 57mm sau 9.3x62 și .30-06 Springfield ce nu se încadrează la urs din cauza limitei de 64mm.

Având în vedere cele menționate mai sus, consideram necesara aducerea la zi a prevederilor privind caracteristicile minime ale muniției permise pentru vânarea unor specii de vânat cu arme de vânătoare cu țevi ghintuite. Pentru a nu ajunge rapid în aceeași situație ca acum, trebuie sa ținem cont de posibilele evoluții ale tehnicii și sa selectăm niște criterii clare și ușor de înțeles de toți cei implicați (vânători, gestionari și organe de control).


II. Modele existente in alte tari europene
Germania
Germania este o țară cu o tradiție foarte lunga în vânătoare iar aceasta este reglementată de Bundesjagdgesetz (ce poate fi consultată aici:
Bundesjagdgesetz)

Germania.PNG
Germania.PNG (26.61 KiB) Vizualizat de 1175 ori

B. Ungaria
Ungaria este o țară în care vânătoarea este o activitate foarte importanta, dovadă fiind cei peste 50.000 de vânători la o populație de doar 9 milioane de locuitori și o suprafață de numai 93.000Km pătrați.
Ungaria.PNG
Ungaria.PNG (22.3 KiB) Vizualizat de 1175 ori

C. Polonia
Polonia este o țară cu condiții de vânătoare similare cu ale noastre, având chiar și câteva specii de vânat mare în plus (elan și zimbru).
Polonia.PNG
Polonia.PNG (25.34 KiB) Vizualizat de 1175 ori


III. Considerente asupra criteriilor de selecție
Scopul acestor limitări este sa împiedice vânătorii sa folosească muniții insuficient de puternice pentru o anume specie și sa le permită doar pe acelea ce pot duce la o moarte rapida și fără chinuri pentru animalul vânat. Experiența practică acumulată de zeci de mii de vânători a demonstrat ca efectul omorâtor al unei muniții este influențat, pe lângă plasamentul loviturii, de energia cinetică avută la impact dar și de diametrul, masa și tipul proiectilului.
 • Diametrul proiectilului este un criteriu ușor de evaluat de toată lumea, fiind marcat pe fiecare tub. Acolo unde numele calibrului nu îl indica în Sistem Internațional, diametrul poate fi ușor măsurat cu un simplu șubler. Diametrul mai mare al proiectilului facilitează o mai buna descărcare a energiei în vânatul lovit, lucru ce duce implicit la o moarte mai rapidă și fără chinuri.
 • Masa proiectilului, deși justificabila din punct de vedere al eficientei în țintă, este un criteriu aproape imposibil de pus în practica. Aspectul exterior al proiectilelor este foarte asemănător deși gama de mase pentru un singur calibru poate sa fie destul de mare. Mai mult, același tip de proiectil poate fi oferit de producător în gramaje diferite (Exemplu Norma Oryx de 11,7g și 13g). Chiar dacă vânătorul ar avea cutia originală cu cartușe la el, nimic nu împiedică o eventuală amestecare (voluntară sau involuntară) a unor cartușe cu vârfuri de același tip dar cu mase diferite.. Ar fi necesară demontarea cartușelor și măsurarea lor precisă pentru a se stabili dacă gramajul era cel permis, procedura greoaie și costisitoare.
 • Tipul proiectilului este în mod clar un factor determinant pentru efectul unei lovituri iar vânătorii aleg ce tip de glonț le trebuie în funcție de specia urmărită. Ei pot opta pentru proiectile ușoare sau grele, expansive sau mai puțin expansive iar oferta este foarte diversă. La fel ca masa proiectilului, și acest criteriu este imposibil de folosit în practică.
 • Energia cinetică la o anume distanta este un criteriu folosit des în alte tari europene. Problema ridicată de acest criteriu este ca nu se pot folosi decât valori aproximative și nu pot fi măsurabile în teren. Pentru același calibru, un producător poate avea o plajă destul de semnificativă de energii (Exemplu: Norma oferă pentru 30-06 Springfield cartușe cu energii de la 3465J la 4331J). Rezultă că, indiferent de varianta aleasă (energie la gura țevii sau energie la 100m), este destul de greu de dovedit că un vânător folosește muniție ce dezvolta o energie prea mică pentru un anume vânat iar acest lucru duce la definirea unor valori medii ale energiei pentru fiecare calibru în parte.
 • Lungimea tubului este un criteriu ușor verificabil dar, asa cum am arătat în argumentare, nu este un criteriu corect din punct de vedere tehnic și poate defavoriza unele calibre moderne.


IV. Soluții propuse pentru țara noastră

Varianta 1
Propunere bazata pe Ec minima la 100 m

var1.PNG
var1.PNG (25.79 KiB) Vizualizat de 1175 ori

Pro
 • Aceste limite ar fi aliniate cu prevederile din legislația țărilor europene.
 • Criteriile ar fi relativ ușor de înțeles de toată lumea deoarece energia dezvoltată de fiecare muniție este trecuta pe cutie de către producător.
 • Diferențele de talie între cerbul comun și urs nu sunt atât de importante încât să se justifice încadrarea lor separată.
Contra
 • Criteriile ar fi greu de verificat în teren de către gestionar sau de către organele de control.

Varianta 2
Propunere bazată pe calibrul minim

var2.PNG
var2.PNG (29.36 KiB) Vizualizat de 1175 ori

Pro
 • Criteriile ar fi foarte ușor de înțeles de toată lumea.
 • Ușor de verificat în teren de către gestionari și organele de control deoarece calibrul este specificat pe tubul cartușului și pe arma folosita
 • Diferențele de talie între cerbul comun și urs nu sunt atât de importante încât să se justifice încadrarea lor separată.
Contra
 • Calibrele revolver trase din arme ghintuite lungi folosite la vânătoare sunt groase dar au tuburile scurte și dezvoltă energii insuficiente. Sunt însă foarte rare la noi în țară.
 • Calibrul 7.62x39 trebuie ținut minte ca excepție.

Varianta 3
Propunere bazata pe prevederile actuale

var3.PNG
var3.PNG (35.16 KiB) Vizualizat de 1175 ori

Pro:
 • Ușor de verificat și de înțeles de către toată lumea;
 • Calibrele s-ar încadra în limite rezonabile de Energie cinetică pentru speciile aferente.
 • Ar rezolva problemele pentru deținătorii calibrelor uzuale (.308W, 30-06 Springfield, 9,3x62) precum și a armelor lever-action, arme tot mai des folosite de vânători la goană și capabile să doboare un mistreț (.30-30, .45-70, 450 Marlin, .444Marlin);.
Contra:
 • Poate fi nedrept din punct de vedere tehnic pentru calibrele mai exotice.

Daniel Ilie
Laurentiu Ionescu


Materialul de mai sus a fost realizat pe baza:
 • Studiului legislatiei din alte tari;
 • Caracteristicilor munitiei de vanatoare de la diversi producatori;
 • Opiniilor argumentate exprimate de vanatori pe acest forum, pe forumul Vinatorul.ro si pe Facebook;
 • Feedback-ului exprimat de ceilalti membri ai Comisiei de imagine;
Conducerea AGVPS a luat la cunostinta de acest material si a inceput o interventie la minister pentru rezolvarea acestei probleme, tinand insa cont si de parerea celor ce vor fi factori decizionali.

Astept cu interes rezultatul final si sper ca vanatorii cu calibre nedreptatite (printre care ma numar si eu) sa se poata folosi de ele in acest sezon :D
"Corruptissima republica, plurimae leges" -Tacitus
Membru ANDA

Radu Prie
Mesaje: 4
Membru din: 18 Noi 2016 16:19
Nickname: vrajitoru
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Liviu Mircea

Re: Calibrul .308 la vanatoare.

Mesajde Radu Prie » 31 Aug 2017 12:27

Salut si sustin cu mare bucurie aceasta initiativa.
Bravo!!!

Va rog din suflet sa ne tineti la curent cu stadiul legislativ al acestor propuneri.

liviu rudareanu
Mesaje: 5
Membru din: 24 Noi 2015 18:01
Nickname: liviur
Confirmat ca persoana reala de: Liviu Mircea

Re: Calibrul .308 la vanatoare.

Mesajde liviu rudareanu » 31 Aug 2017 17:06

Cred ca varianta buna si usor de aplicat, este varianta propusa de Laurentiu Ionescu si Daniel Ilie, unde datele ar fi clare pentru toata lumea si ar "ajuta" calibrele nedreptatite, aici ma gandesc in primul rand la 308. Varianta cu energia la 100 m e greu de verificat si cel putin la noi ar da nastere la abuzuri.

Avatar utilizator
Daniel Ilie
Mesaje: 368
Membru din: 11 Noi 2015 19:09
Nickname: Biriuck
Membru al: http://www.ajvpsbuzau.ro
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Calibrul .308 la vanatoare.

Mesajde Daniel Ilie » 31 Aug 2017 18:13

Toate cele 3 variante (cu plusuri si minusuri) au fost prezentate de mine si de Laurentiu conducerii AGVPS, nu doar una ;)
Dansii aleg si modifica dupa cum considera de cuvinta si au dus mai departe catre minister, acolo pot interveni noi modificari... vedem ce iese la final si ce calibre "scapa" :)
"Corruptissima republica, plurimae leges" -Tacitus
Membru ANDA


Înapoi la “Legi şi norme privind deţinerea, portul şi utilizarea armelor de vânătoare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori