Raspuns dat Societatii Române pentru Drepturile Omului

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Raspuns dat Societatii Române pentru Drepturile Omului

Mesajde AGVPS din România » 20 Iul 2017 18:20

Nr. 776/20.07.2017
Către
Societatea Română pentru Drepturile Omului
Domnului Director Artin Sarchizia


Ne bucură interesul dvs. acordat „Proiectului de Ordin pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup, râs şi pisică sălbatică”. Era timpul ca drepturile crescătorilor de animale, agricultorilor şi vânătorilor, precum şi al proprietarilor şi/sau obiectului acestora de activitate, după caz, să fie luat în considerare de dvs., fiindcă nu este deloc normal, într-o societate raţională, ca urşii şi lupii problemă să fie exagerat protejaţi împotriva intereselor şi integrităţii/sănătăţii omului. Nu este deloc normal ca pentru un om omorât sau rănit de urs, familia acestuia sau respectivul om, să nu fie în nici un fel despăgubit, în timp ce pentru un urs omorât de om, acesta să achite statului suma de 40.000 euro.
Nu sunt normale nici despăgubirile acordate de stat, pentru animalele omorâte de urs şi lup sau pentru distrugerile produse de urşi în stupine, livezi şi culturi agricole, din bugetul public, inclusiv din buzunarul contribuabililor păgubiţi de urşi şi lupi. Într-o societare normală vinovaţii ar trebui să achite urmările faptelor sau deciziilor greşite luate ori influenţate într-un fel sau altul. Mai direct spus, toate prejudiciile, inclusiv omuciderile şi accidentele produse de urşi, ar trebui suportate de cei ce determină, în cunoştinţă de cauză sau din crasă ignoranţă, bulversarea condiţiilor de mediu, de echilibru în natură şi de, în final, existență pentru om, prin susţinerea conservării unor suprapopulaţii de urs şi lup.
Extinderea arealului acestor specii spre zonele de joasă altitudine şi localizarea unor exemplare în afara spaţiului forestier, în păşuni împădurite sau câmpurile cultivate agricol, precum şi ponderea mare a urşilor de 1-3 ani, denotă populaţii în evidentă creştere, cărora hrana naturală din arealul specific nu le mai ajunge.
În contextul expus mai sus, întrebările puse de dvs. nu sunt foarte inspirate şi pot fi interpretate ca subiective, fiindcă:
1. Numărul exact al populaţiilor de faună cinegetică se estimează, nu se numără, de către specialişti, existând o experienţă de 67 de ani în materie.
2. Documentele oficiale/datele statistice referitoare la populaţiile de specii protejate se găsesc la gestionarii faunei cinegetice, la Agențiile de Protecţia Mediului şi la Ministerul Mediului, fiind emise de cei stabiliţi de lege ca specialiști responsabili, pentru această estimare.
3. AGVPS din România reprezintă, potrivit legii şi statutului său, interesele asociaţiilor afiliate, adică a unei părţi importante a asociaţiilor vânătoreşti, nicidecum a tuturor acestor asociații sau ale altor gestionari (RNP Romsilva, ICAS, instituiţii de învăţământ superior, ocoalele silvice private etc.). Din acest motiv, AGVPS nu poate ţine o evidenţă a exemplarelor braconate. La nivelul AGVPS nu se cunoaşte nici un caz de urs braconat în ultima perioadă, pentru care asociaţiile afiliate să se fi constituit parte civilă. Aceasta nu înseamnă că nu pot fi urşi braconaţi, mai ales cu laţuri sau substanţe toxice, acolo unde proprietarii de animale şi livezi sau sătenii încearcă să-şi apere singuri drepturile, dacă nici statul şi nici alte organizaţii nu o fac sau nu vor să o facă în interesul lor.
În final, am dori să realizaţi faptul că omul şi drepturile lui trebuie să primeze în faţa animalelor sălbatice, care au devenit sau devin problemă pentru el.
Se impune, de asemenea, să realizaţi faptul că peste o jumătate de secol, administratorul fondului cinegetic naţional şi vânătorii au ştiut să menţină un echilibru normal între speciile cinegetice carnivore, omnivore şi plantivore, favorabil omului şi societăţii româneşti.
Din păcate, în perioada ultimilor ani, ca urmare a apariţiei şi influenţei interesate financiar a unor societăţi de aşa-zisă protecţie a mediului şi faunei sălbatice, echilibrul în natură a început să fie bulversat, pagubele produse de animalele sălbatice producătorilor agricoli au crescut, iar accidente soldate cu rănirea sau moartea oamenilor de către urşi s-au înmulţit.
Orice om raţional, ancorat în realităţile ţării noastre (cu cea mai mare densitate de urşi şi lupi din Europa), ar trebui să-şi pună, cu responsabilitatea necesară, problema interesului naţional, în materie de protecţie şi conservare a carnivorelor mari în România.
Credem că dvs., în calitate de apărători ai drepturilor omului, aşa ar trebui să vă exprimaţi.
Din partea noastră, contaţi pe cel mai deschis dialog şi pe cele mai bune intenţii de protecţie şi conservare raţională a unor populaţii viabile de carnivore mari, în echilibru cu celelalte specii cinegetice pradă şi, împreună, în echilibru cu mediul lor natural şi al nostru de viaţă.
În abordarea acestei probleme, orice poziţie extremistă poate dăuna interesului omului şi societăţii româneşti, precum şi interesului naţional.
Pentru o mai aprofundată documentare în această chestiune puteţi accesa site-ul http://agvps.ro/cultura/lucrari-stiinti ... ustenabile.
Cu stimă.


Preşedinte,
Dr. ing. Neculai Şelaru

Înapoi la “Anunturi şi comunicate AGVPS”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori