Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde AGVPS din România » 28 Oct 2016 11:13

Nr. 982/28.10.2016


Către
GUVERNUL ROMÂNIEI
DOMNULUI PRIM – MINISTRUVă transmitem alăturat, tabelele cuprinzând:
1. Numele şi semnăturile reprezentanţilor asociațiilor vânătoreşti, transmise în numele celor 20.325 membri ai acestora - anexa nr. 1 la prezenta;
2. Numele şi semnăturile reprezentanţilor altor persoane juridice, transmise în numele a 11.342 membri/cetăţeni – anexa nr. 2 la prezenta;
3. Numele şi semnăturile a 6.225 de persoane fizice – anexa nr. 3 la prezenta,
care au achiesat la MEMORIUL adresat Dumneavoastră, înregistrat la Secretariatul Guvernului sub nr. 13432/13.10.2016, ca reacţie la decizia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, de a nu aproba extragerea surplusului populaţional de urşi, lupi şi pisici sălbatice pentru perioada 2016-2017.
Aceste semnături se adaugă celor peste 42.624 de semnături date în numele asociaţiilor afiliate şi a celor peste 3.024 semnături date în numele asociaţiilor neafiliate, deci a celor peste 45.648 semnături ale asociațiilor vânătoreşti semnatare ale MEMORIULUI.
În continuare, vă vom transmite periodic astfel de tabele, cu numele şi semnăturile persoanelor care vor mai achiesa, în viitor, la acest memoriu.
Procedăm astfel, pentru a vă putea convinge că extragerea surplusului populaţional de urşi, lupi şi pisici sălbatice este o problemă de interes major, pentru prevenirea pagubelor şi/sau accidentelor produse de acestea, şi de interes naţional, care ar trebui să coincidă cu interesul internaţional, în materie de protecţie şi conservare a unor efective viabile de prădători, în echilibru cu efectivele speciilor pradă şi, împreună, cât mai puţin păgubitoare pentru alţi utilizatori ai habitatelor în care vieţuieşte această faună sălbatică.
Cu aleasă consideraţie.

http://agvps.ro/anunturi/solicitare-a-a ... l-de-mmap/

Preşedinte executiv,

Dr. ing. Neculai Şelaru

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde AGVPS din România » 14 Feb 2017 18:32

Nr. 152/13.02.2017


Către,
MINISTERUL MEDIULUI
Domnului Viceprim-Ministru DANIEL CONSTANTIN
Stimate Domnule Viceprim-Ministru

Printre multele şi importantele probleme actuale de mediu, pe care le aveţi de soluţionat în prezent şi pentru viitor, se regăsește, cu certitudine, şi problema conservării sustenabile a marilor carnivore în România, ţara cu cea mai mare densitate de urşi şi lupi din lume, care deţine recordurile mondiale la blană şi craniu de urs brun şi recordul şi vicerecordul mondial la blană de lup.
Problema adusă în atenţia Dvs. este de interes naţional şi internaţional, după cum se poate constata din decizia FACE de organizare a unui atelier de lucru în România, în problema managementului carnivorelor mari - anexa nr. 1 la prezenta.

Efectivele de urşi bruni, lupi, râşi şi alte specii prădătoare, exterminate sau aflate în pericol de extincţie în alte ţări europene, au prosperat în ţara noastră, graţie unei politici raţionale în domeniul cinegetic, aplicată de autoritatea publică responsabilă în materie, prin intermediul vânătorilor, pe cheltuiala privată a acestora. Evoluţiile efectivelor de urs, lup şi râs, redate în lucrarea ce constituie anexă 2 la prezenta, reliefează această realitate, dar şi faptul că atâta timp cât speciile precizate vor prezenta interes vânătoresc, materializat în cifre de intervenţie pentru extragerea exemplarelor problemă şi a surplusului populaţional, protecţia şi conservarea acestor specii va continua, în România, în acelaşi sens.

Ideea neinspirată a înfiinţării Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS - susţinută şi de un reprezentant al WWF - Romania, este, în opinia noastră, costisitoare, pentru bugetul public, şi contraproductivă, pentru protecţia şi conservarea marilor carnivore în ţara noastră.
Este costisitoare fiindcă impune cheltuirea de bani publici în scopul salarizării, echipării şi instruirii unor funcţionari publici de cu totul altă profesie, pentru a presta, ca obligaţie de serviciu, o muncă pe care până acum au făcut-o, în mod profesional şi pe cheltuiala exclusiv privată, vânătorii. Bineînţeles că vânătorii au prestat această activitate gratuit şi doar în limitele şi condiţiile stabilite de autoritatea publică în domeniu. Ideea va fi costisitoare şi fiindcă prejudiciile aduse de marile carnivore, producătorilor agricoli, vor creşte, cu certitudine, datorită întârzierii sau ratării extragerii exemplarelor problemă ori a extragerii neprofesionale a acestora.
Ideea înfiinţării SUAS şi implicit a înlocuirii vânătorilor prin jandarmi specializați pe intervenţii de urgenţă în mediul sălbatic este, categoric, şi contraproductivă, din considerentele, demne de luat în seamă, precizate în anexa nr. 3 la prezenta.
În contextul expus, ne întrebăm, Domnule Ministru, dacă ideea înfiinţării SUAS este raţională şi benefică societăţii ale căror interese ne-am obligat să le susţinem? Dacă această activitate s-a desfăşurat cu rezultate de necontestat până acum şi se poate desfăşura mai bine în viitor, folosind aceleaşi forţe umane şi aceeaşi bani privaţi, de ce ar fi nevoie să mai experimentăm, pe cheltuiala publică, o altă modalitate riscantă de intervenţie în problema carnivorelor mari?
Numai pentru că este o idee nouă şi este susţinută de formatori de imagini eronate?

Stimate Domnule Ministru,
Am încercat să vă expunem opinia noastră, cât s-a putut de concis şi deschis, ca reacţie la cererea directorului WWF – Romania Magor Csibi, de urgentare a înfiinţării SUAS. Opinia noastră are asentimentul a zeci de mii de cetăţeni, în special din mediul rural, care au solicitat d-lui Prim - Ministru Dacian Cioloş, sub semnături proprii, soluţionarea problemei coexistenţei marilor carnivore cu omul în România. Din anexa nr. 4 la prezenta, veţi putea realiza amploarea acestor solicitări.
Decizia vă aparţine însă în totalitate în privinţa politicii pe care o veţi adopta, în prezent şi pentru viitor, faţă de carnivorele mari.
Cu aleasă consideraţie.
Preşedinte executiv,
Dr. ing. Neculai Şelaru

Marius Merutiu
Mesaje: 18
Membru din: 08 Ian 2016 13:48
Nickname: mmarius
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Bogdan Nica

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Marius Merutiu » 14 Feb 2017 20:33

Felicitări pentru inițiativa!
Am câteva precizări pe care de altfel le-am spus de cate ori am avut ocazia. In orice problema de conflict apărută spontan este solicitat gestionarul fondului de vanatoare. Ma refer aici la accident rutier, atac, etc...El este angajat ca specialist in vanatoare, este impropriu sa spuneti ca vânătorul face acest lucru. Legislația actuala permite folosirea armelor de vanatoare de către personalul angajat și avizat in acest sens sa le folosească pentru combatere și selecție chiar dacă acesta nu are permis de vanatoare. Mai mult, orice suplimentare a cotei de recolta la speciile protejate se poate face strict de către personalul angajat. Va rog sa nu mai folosiți termenul de "vânător" când va referiți la astfel de situații. Haideți sa facem o distincție între specialiști și vânători. Gestionarii prin planurile de management, specialiști, paznici de vanatoare, sub atenta îndrumare a Garzii Forestiere au dobândit aceste rezultate. Altfel toată lumea este băgată in aceeași categorie a vânătorilor și părerea specialiștilor nu contează.
Cu stima!

Marius Merutiu
Mesaje: 18
Membru din: 08 Ian 2016 13:48
Nickname: mmarius
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Bogdan Nica

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Marius Merutiu » 14 Feb 2017 20:57

Mai mult, eu nu prea am auzit de "vânătorul Selaru". Am auzit de, directorul AGVPS, profesorul, specialistul. Am văzut ca participați cu drag la vanatoare însă ca sa ajungeți sa vânați ați depus o munca ca si gestionar, mentor, specialist. Noi aici in problema cu ministerul trebuie sa avem o poziție a gestionarilor și a specialiștilor, Care reprezintă un număr de vânători. Ce argumente poate sa aibă un vânător care participa rar la vanatoare și este de profesie medic. Poate nu are cunoștințe de cinegetică la fel de profunde pentru a discuta problema de management a carnivorelor din țara noastră, însă in meseria lui este recunoscut pe plan internațional.

Avatar utilizator
Daniel Ilie
Mesaje: 368
Membru din: 11 Noi 2015 19:09
Nickname: Biriuck
Membru al: http://www.ajvpsbuzau.ro
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Daniel Ilie » 15 Feb 2017 12:18

Eu zic ca la baza piramidei se afla "vanatorul". Chiar daca vorbim de un medic, de un scriitor, de un sofer sau de un taran, adica doar pasionati, sa nu uitam ca noi, vanatorii, sustinem financiar gestionarii si specialistii angajati de acestia.

Da, cand ne adresam specialistilor, e de preferat sa o facem prin specialisti si nu prin vocea simplilor vanatori dar si acesti specialisti fac parte tot din structura finantata de vanatori. Pana acum, vanatorii din asociatiile afiliate AGVPS asta au si facut ;) .

Mai cred insa ca nu este benefic pentru imagine sa tragem o linie clara intre vanatori si specialisti atunci cand vorbim de efectele vanatorii. Cel putin nu atata timp cat vanatoarea se practica in Romania sub forma asociativa (asa fortat cum e) si nu prin SRL. As putea sa adaug si ca faptul ca cineva are o licenta de gestionar nu il face mai specialist si ca un gestionar este atat de bun pe cat sunt si membrii acelei asociatii.
"Corruptissima republica, plurimae leges" -Tacitus
Membru ANDA

Ionel Silvestru
Mesaje: 169
Membru din: 16 Dec 2015 13:50
Nickname: Jon2004
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Daniel Ilie

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Ionel Silvestru » 15 Feb 2017 14:29

Sa inteleg din expunerea Dlui Merutiu , ca a mai aparut un ”personaj” in lumea vanatorilor : specialistul . Specialistul in ce ? Cum a devenit specialist ?
De ”specialisti” in vanatoare , absolventi de silvicultura la FF , suntem invadati . De ”specialisti” in vanatoare care au descoperit vanatoarea pe google , nu mai avem loc .
Paznicii de vanatoare au devenit ”specialisti” tot practicand vanatoarea , nicidecum absolvind cursuri fara prezenta .

Eu ca vanator , nu ma simt cu nimic mai putin pregatit ,decat cei mai multi dintre ”specialistii” la care faci tu referire .

Marius Merutiu
Mesaje: 18
Membru din: 08 Ian 2016 13:48
Nickname: mmarius
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Bogdan Nica

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Marius Merutiu » 16 Feb 2017 07:55

Este ca și in sport, mulți din fața televizorului se cred antrenori sau jucatori. Chiar dacă mergi de 2,3 ori pe săptămâna sa joci nu înseamnă ca știi ce înseamnă sport de performanța. Așa este și aici. Participam activ la vanatoare, ne implicam in conducerea Asociației citim și ne informam însă exista lucruri de substanța și finețe pe care doar specialiștii le cunosc. Eu știu ca majoritatea aveți experiențe mai puțin plăcute in cadrul Asociațiilor însă va asigur ca exista oameni de care nu ați auzit, care nu intra pe Facebook, care fac performanța și cunosc cinegetică și silvicultura. Lucruri care merg mâna in mâna. Din punctul meu de vedere paznicul nu este un specialist, poate sa fie extrem de bun, sa cunoască obiceiurile animalelor, etc. Nu-l numim specialist nici pe acela care este campion la tir sau are cele mai bune rezultate la vanatoare. Exista profesori universitari, exista inspectori ai Gărzii Forestiere, specialiști ireproșabili ale căror păreri și cunoștințe trebuie luate in seama. Exista specialiști la nivel de RNP, INCDS-MD (ICAS) care poate acum sunt implicați in alte organizații.
Nu va contesta nimeni intențiile, dorința de implicare și de a cunoaște. Însă, având in vedere ca nu este domeniul dumneavoastră de specialitate ar trebui sa susțineți oamenii care sunt cu adevărat capabili.
Organizarea vânătorii și a managementului cinegetic nu se poate face privind doar din banca vânătorului sau a paznicului de vanatoare.
In primul rând trebuie pornit de la vânat, as spune eu mai departe...de la habitat. Sa-i asiguram pe cât posibil o protecție și condiții de perpetuare. Apoi sa discutam restul problemelor. Dacă începem discuțiile cum sa facem sa vânam liber si mai ușor, cu sau fără paznic, individual sau grup restrâns etc...vânatul o sa aibă de suferit.

Ionel Silvestru
Mesaje: 169
Membru din: 16 Dec 2015 13:50
Nickname: Jon2004
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Daniel Ilie

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Ionel Silvestru » 16 Feb 2017 22:33

Discutia nu era despre cum sa vanam "mai usor " .

S-a deschis un topic si ai introdus in discutie o noua categorie de vanatori : " specialistii" .
Eu consider ca suntem doar vanatori .

Liviu Mircea
Mesaje: 411
Membru din: 10 Noi 2015 05:02
Nickname: tehărău
Membru al: AJVPS Buzau
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde Liviu Mircea » 17 Feb 2017 10:23

Domnule Merutiu,
Marius, nu contest că pe fond ai temei să pui problema așa. Dar faci abstracție de un lucru, capital: comunicatul vine din partea Președintelui Executiv AGVPS. Care are o fișă a postului și care este obligat să respecte statutul organizației. Exact așa procedează un specialist, că tot ai menționat termenul de câteva ori.
Ceea ce dorești tu, să avem o voce care să vină din partea specialiștilor din vânătoare, nu poate avea semnătura AGVPS. Tu zici că sunt specialiști și în Romsiva, în ICAS, în rândul gestionarilor. Pai sigur că sunt! Dar au dat aceștia mandat Președintelui AGVPS să acționeze în numele lor? (Unii nici nu ar avea cum!) Pe de altă parte, cei ce sunt înscriși într-o asociație afiliată, se regăsesc statutar în termenul de "vanator" folosit și în rangul semnăturii: "Președinte Executiv al AGVPS".
Deci tehnic, nu sunt motive de atac pe discriminare, cultul personalității, elitism sau populism.
Pe de altă parte, nu ar strica nimănui ca vocile specialiștilor să fie auzite separat. Probabil orgoliile, lipsa timpului, opiniile diferite le face imposibilă abordarea comună a problemelor majore, atunci când e cazul.
Eu am propus o altă formă de reprezentare, tot într-un dialog cu tine:
http://www.vinatorul.ro/public/forum/vi ... &start=180
Statutul actual al AGVPS nu permite ceea ce tu consideri normal.
E evident că dinamica lumii moderne trebuie să se regăsească și în formele noastre de reprezentare. Toate structurile care au manifestat un conservatorism excesiv au dispărut brusc și definitiv. Sunt sigur că vom găsi înțelepciunea de a rămâne pe creastă (era să zic pe val).
Și pentru că tot zici că sunt o grămadă de specialiști pe care ii cunoști și care au un cuvânt de spus: platforma asta de comunicare este creată tocmai pentru ei. Ii așteptăm să le citim părerile, studiile, inițiativele. Nu avem timp să socializam, dar putem să o facem aici. Cu siguranță că cei ce vor avea merite vor avea și respectul "vanatorilor de duminică".
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Achiesări la Memoriu nr. 900/13.10.2016 adresat Primului-ministru

Mesajde AGVPS din România » 17 Feb 2017 10:25

D-lui Marius Meruţiu
Meritul evoluţiei din trecut şi a situaţiei actuale a faunei cinegetice din România este, indiferent de nuanțele unor detalieri, al administratorului faunei cinegetice şi al gestionarilor fondurilor cinegetice, care au coroborat eficient în acest sens, la nivel instituţional naţional (până după 2006).
Din păcate, în prezent sunt două autorităţi, cu interese neconcordante, care răspund de administrarea faunei cinegetice (admise şi respectiv interzise la vânătoare) şi structuri teritoriale ale acestora, care cooperează profesional, un fel de-a spune, cu gestionarii fondurilor cinegetice din raza lor de competenţă.
Rezultatele controversate din ultima perioadă, în privinţa managementului unor specii de interes cinegetic, sunt însă mediatizate, în mod nedrept, pe seama vânătorilor şi asociaţiilor acestora.
Din acest motiv şi în calitate de reprezentant al intereselor asociaţiilor de vânători afiliate şi a membrilor-vânători ai acestora, m-am simţit dator să reliefez, cu orice prilej, meritul lor de necontestat în succesul din trecut al cinegeticii româneşti şi rezultatul eforturilor lor actuale, depuse pentru protecţia şi conservarea raţională şi pragmatică a faunei de interes vânătoresc.
Contribuţia vânătorilor trebuie recunoscută în aplicarea/implementarea conştientă a politicii/strategiei cinegetice, stabilite de autoritate în acord cu AGVPS şi RNP (cel puţin până prin anul 2006), şi în contribuţia financiară proprie, a fiecărui membru-vânător, la buna gospodărire a fondurilor cinegetice, dar şi pentru angajarea de profesionişti, în cadrul asociaţiilor lor, care să le susţină corect interesele, în acord cu legea, politica/strategia cinegetică şi etica vânătorească. Cei mai mulţi dintre profesioniştii asociaţiilor de vânători au un merit aparte în rezultatele activităţii cinegetice, dar ei trebuie apreciaţi ca angajaţi ai vânătorilor, din rândul acestora şi în slujba lor.
Mai trebuie subliniat şi faptul că aceşti profesionişti nu sunt angajaţi ai asociaţiilor de vânători pentru a vâna ei – ce trebuie, cum trebuie şi când trebuie – în locul vânătorilor, ci doar pentru a-i îndruma în acest sens.
„Politica” autorităţilor şi structurilor din teritoriu ale acestora, de a împărţi membri asociaţiilor de vânători în „specialişti” şi „vânători”, nu este normală şi constituie un amestec incorect al reprezentanţilor statului în organizarea şi desfăşurarea activităţii ONG-urilor vânătoreşti. Dvs. cădeţi în aceiaşi greşeală.
Despre planurile de management cinegetic, impuse în baza unui studiu catastrofal de neprofesionist în materie, precum şi despre „specialiştii” nevânători în cinegetică, mai ales cei care şi-au obţinut atestate de cinegeticieni tardiv şi de „la distanţă”, nu este cazul să mai divagăm acum. Nici să facem comparaţii între astfel de specialişti şi autodidacţii în vânătoare de alte profesii, unii adevăraţi „profesori” de cinegetică, calitate demonstrată prin nenumăratele scrieri lăsate în urmă de aceştia. Nici să aducem în discuţie eficienţa muncii funcţionarilor publici ai Gărzilor Forestiere, cunoscuţi pentru cunoştinţele în specialitate şi „meritele” lor în acţiunea de reatribuire în gestionare a fondurilor cinegetice, reactualizarea fişei fondurilor cinegetice, tratarea nediscriminatorie a gestionarilor, eficienţa muncii de combatere a braconajului, evoluției pădurii româneşti sub atenta lor supraveghere, retrocedările avizate condamnabil de prea multe ori etc.
În prezent este cazul să recunoaştem deschis meritele, directe şi indirecte, ale vânătorilor, singurii care au făcut şi fac ceva concret pentru protecţia şi conservarea faunei cinegetice, comparativ cu alte ONG-uri de protecţie pur teoretică şi gălăgioasă a acestei faune, specializate, ca şi alte instituţii de îndrumare, control sau cercetare în cinegetică, pe cheltuiala insuficient justificată (prin rezultate concrete) a banilor publici.
Sper să fi reuşit să mă fac înţeles în privinţa motivaţiei personale pentru reliefarea meritelor vânătorilor – specialişti, mai puţin specialişti sau amatori – în activitatea de vânătoare.

N. Şelaru


Înapoi la “Anunturi şi comunicate AGVPS”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori