Către Aociaţia W.W.F. Asociația “Coridorul Verde” S.O.R. Societatea Ornitologică Română ONG Crispus Sibiu –

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Către Aociaţia W.W.F. Asociația “Coridorul Verde” S.O.R. Societatea Ornitologică Română ONG Crispus Sibiu –

Mesajde AGVPS din România » 31 Oct 2016 14:20

Nr. 991/28.10.2016

Către
Aociaţia W.W.F.
Asociația “Coridorul Verde”
S.O.R. Societatea Ornitologică Română
ONG Crispus Sibiu – Departamentul de Ecologie
Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice

După cum am discutat, cu ocazia încheierii „Acordului de parteneriat” dintre ONG-urile pe care le reprezentăm, şi ulterior, ca urmare a discuţiilor purtate pe marginea refuzului d-nei ministru Cristiana Paşca Palmer de a aproba extragerea unui număr limitat de carnivore mari şi pisici sălbatice, interesul nostru comun, declarat şi agreat de fiecare dintre noi, este de a proteja și conserva populaţii viabile ale speciilor prădătoare, mai ales ale celor ameninţate sau vulnerabile, în echilibru cu populaţiile celorlalte specii de faună cinegetică pradă, normal structurate pe sexe şi clase de vârstă, compuse din indivizi viguroşi, sănătoşi şi sălbatici.
Nivelurile efectivelor populațiilor de faună cinegetică, care se doresc a fi cât mai ridicate, se impun a fi astfel stabilite încât să nu producă prejudicii inacceptabile celorlalţi utilizatori ai mediului şi nici dezechilibre evidente între populaţiile speciilor prădătoare şi populaţiile speciilor pradă, care conduc, în caz de protecţie exagerată, la suprapopulaţii şi la degradarea/degenerarea acestora, deja ușor vizibilă în cazul ursului și lupului din România.
Pentru protejarea/realizarea și conservarea unor efective viabile în România, mai ales de urși și lupi, este necesară extragerea anuală a surplusului populațional, prin metode care să nu dăuneze, în nici un fel, acestor populații, din punct de vedere al efectivelor normale şi calităţii indivizilor ce le compun.
Adică extragerea să urmărească, în mod prioritar, prelevarea exemplarelor problemă, la pândă, și a surplusului populațional, la goană, metoda care asigură prelevarea preponderată din categoriile de sex și vârstă excedentare. Detaliind problema extragerii surplusului populațional, în cazul ursului în special, am susținut extragerea acestuia în perioada de toamnă, în locurile de mai joasă altitudine sau în zonele limitrofe localităților, unde urșii se concentrează la hrană și produc cele mai mari prejudicii crescătorilor de animale și agricultorilor, precum și cele mai frecvente atacuri asupra omului.
Țelul urmărit, astfel expus, reprezintă, cel puțin în opinia noastră, un obiectiv comun al ONG-urilor pe care le reprezentăm, obiectiv care poate fi încă îmbunătățit ca exprimare prin aportul fiecăruia dintre noi.
Realizarea acestui țel/scop comun, cu care, în principiu, cred că am fost cu toții de acord, se poate face în practică doar prin intermediul vânătorilor, care trebuie să respecte limitele și metodele de vânătoare foarte clar stabilite de autoritate.
În contextul Acordului de parteneriat încheiat și al țelului/scopului comun enunțat, vă rugăm să vă precizați în mod cât se poate de clar, în cursul zilelor ce urmează, punctul de vedere al ONG-ului pe care-l reprezentați, în această problemă, pentru a putea demonstra buna credință a fiecăruia în fața propriilor membri și a societății interesate. De asemenea, pentru atenuare, până la anulare, a bănuielilor că, peste ţelul/scopul comun declarat, am avea ţeluri/scopuri divergente și am întreține deliberat opinii potrivnice, din interese străine acestuia.
Noi, ca reprezentanți ai majorității ONG-urilor vânătorești, susținem că astfel de clarificări nu pot fi întârziate fără riscul exacerbări discuțiilor nefavorabile tuturor și, implicit, protecției și conservării faunei cinegetice.
Rămânem, așadar, în așteptarea comunicatului/punctului dvs. de vedere în scris, pe care ne obligăm să-l facem cunoscut membrilor vânători ai asociațiilor afiliate și altor persoane, într-un fel sau altul, interesate.
Cu stimă,
Preşedinte executiv,
Dr. ing. Neculai Şelaru

Înapoi la “Anunturi şi comunicate AGVPS”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator