Springer spaniel englez

Sorin Flutur
Mesaje: 781
Membru din: 24 Noi 2015 18:53
Localitate: Arad
Membru al: Lazar Hunting Cervus Elafus
Confirmat ca persoana reala de: mihai burcescu

Springer spaniel englez

Mesajde Sorin Flutur » 25 Noi 2015 11:00

Cel mai răspândit prepelicar scotocitor in rândul vânătorilor.

Sorin Flutur
Mesaje: 781
Membru din: 24 Noi 2015 18:53
Localitate: Arad
Membru al: Lazar Hunting Cervus Elafus
Confirmat ca persoana reala de: mihai burcescu

Re: Springer spaniel englez

Mesajde Sorin Flutur » 04 Dec 2015 01:49

Springer spaniel englez - standard de lucru...in lucru

text preluat de pe http://www.setterpointer.it
tradus de George Banciu...traducator amator

Springerul, este unul dintre cele mai eficiente rase de caini de vânătoare care există, este un câine invatat sa revenina la stapan. Esta un câine foarte versatil, specialist atat la sol cat si in apa si se adapteaza perfect la diverse condiţii de mediu.
Este foarte simpatic si un înflăcărat luptător. In dresaj este foarte flexibil. Comportamentul său dezvăluie bucurie de viaţă şi pasiunea lui pentru vânătoare în care îşi exprimă generozitatea lui temperamentala, dând dovada de o rezistenţă iesita din comun.
Ritmul lui de vânătoare este foarte alert. Vibrant şi plin de temperament, este construit pentru vanatoare. Este rapid, uneori discontinuu, intotdeauna gata pentru o rapida schimbare de directie, în funcţie de natura terenului şi de a raspunde la stimulii olfactivi din apropiere.

Este un caine care se comporta exemplar in teren deschis dar se adapteaza foarte bine si in prezenta vegetatiei care poate sa fie mai mare decat inaltimea lui. Springerul este foarte rapid, va merge uneori mai departe dacat in mod normal, ceea ce ii este caracteristic, este extrem de flexibil desi nu intotdeauna isi pastreaza directia.

Când de vegetatia creşte în înălţime şi desime, este uimitor câta viteza de căutare are. Nu pare a se micsora proportional cu vegetatia, ci, mai degraba, pare sa creasca in inaltime, incercand sa duca "jocul" pana la capat. Cand alearga devine mai mic si mai putin direct, avand schimbari bruste si frecvente de directie si viteza. Este o rasa predispusa la accidentele vasculare cerebrale.

În mod normal, atunci când alearga, gâtul este extins la acelaşi nivel cu linia dorsala, dar capul tinde catre jos, fără a lasa insa nasul la pământ. Câinele este gata pentru a se folosi astfel de fiecare indiciu (daca mirosul provine de pe pământ sau din aer)

Când are miros apare o shimbare de atitudine cainele este schimbat: devine nervos.

Daca pierde vanatul urmarit (acesta se lasa la pamant), el lasa nasul jos pentru a urmări până la sfarsit prada. Daca gaseste in schimb vanatul (la fazan cred ca se refera aici) si exista posibilitatea ca acesta sa zboare, acest caine ii tradeaza prezenta ramanand stana de piatra. (ca un fel de aret)
Flexeaza membrele, gatul intins la maximum, ramane nemiscat. Picioarele din spate, uneori numite si auto-propulsie, stau incordate pentru o plecare foarte rapida dar cateodata acestea nu sunt relaxate complet ci mereu gata de start intr-o directie oarecare.
Coada întinsa şi păstrata strict sub linia spatelui exprimă o mare emoţie, regiunea din spate (la nivelul rinichilor) este usor curbata in jos. Uneori, piciorele din spate sunt incordate foarte puternic, din acest mativ parand ca este adus intr-o parte. Acest lucru nu este intotdeauna caracteristit tututor raselor, ci aceasta (springerul), face din acesta incordare o arta, are un exces de putere care poate fi descarcata imediat, dand senzatia de comprimare (in genul unui resort), fiind gata oricand de start. Cu toate acestea, nu este o rasa care are caracteristici anatomice pentru "pasunat"(??), dar se poate adapta repede fiind flexibil ca un sarpe.
Toate aceste carecteristici dau onoare rasei Springer inclusiv rigiditatea de stil (zvacniri si opiri in fuga pe care o practica).
Vanatoarea de pe teren, daca exista si vant, se va desfasura foarte bine cu acest Springer, care este foarte eficient in asemenea conditii, putand cauta vanatul atat in adancime cat si pe latime.
El este caracteristic prin regularitate, ordine si echilibru, este foarte bun pentru o explorare rationala a terenului.
Cand insa se vaneaza in conditii de vant, trebuie evaluata foate bine directia acestuia.

In padure densa sau teren acoperit cu desisuri, acest caine se va descurca foarte bine ridicandu-se deasupra vegetatiei (daca aceasta este mai inalta decat el) pentru o mai buna vizualizare, gasind mereu traseul ideal prin eliminarea (ocolirea) obstacolelor.
O caracteristica importanta a Springerului este marea vitalitate si elasticitate in fuga, o mare initiativa chiar si in teren dificil, are o puternica legatura cu stapanul, o energie debordanta, fara incetinirea, intrerurerea sau orirea "jocului".
Pe ansamblu, se pare ca este o rasa caracterizata printr-o fire vesela, care face totul fara pic de efort.
Un alt aspect important este modul deosebit, tipic la Springerului, de cautare: curaj, mereu in miscare, se strecoara usor prin ghimpi si maracini, este nepasator cu durerea chiar daca de multe ori iese vizibil lovit, zgariat. Aceasta caracteristica, care rezuma curaj, putere si lacomie, nu are egal in randul tuturor cainilor luptatori.
Aportul este incheierea jocului, dar aici nu este finalul. Aportul face parte din "joc".
Springerul se evalueaza ca orice alt caine de vanatoare. Precizia cu care ajunge la punctul in care a cazut vanatul este un indiciu ca spaniel a fost capabil sa invete. Aportul trebuie sa fie sigur si puternic, dar delicat totodata. Dentitia este puternica si poate distruge vanatul. Revine la stapan, rapid, direct si parca distrandu-se. Springerul iubeste apa si arata acest lucru de cate ori are ocazia.
Nu are probleme nici in anotimpul rece, fiind vizibil bucuros si plin de viteza la vanatoare. Este o rasa care nu se teme si se simte tot timpul "acasa"


Înapoi la “Prepelicari”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori