POZIŢIA F.A.C.E. ÎN PROBLEMA MARILOR CARNIVORE

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

POZIŢIA F.A.C.E. ÎN PROBLEMA MARILOR CARNIVORE

Mesajde AGVPS din România » 01 Feb 2017 12:42

face_logo_white_on_green_graphic.jpg
face_logo_white_on_green_graphic.jpg (11.18 KiB) Vizualizat de 565 ori

Platforma UE privind coexistența între oameni și carnivorele mari (denumită în continuare Platforma) este o grupare de organizații care reprezintă interesele diferitelor ţări și care au convenit misiunea comună: "De a promova căile și mijloacele necesare reducerii la minimum și, ori de câte ori este posibil, de a găsi soluții la conflictele între interesele umane și prezența speciilor de carnivore mari, prin schimb de cunoștințe și lucrând împreună într-un mod deschis, constructiv și respect reciproc ".
În data de 4 octombrie 2016, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat decizia de a nu aproba cote de recoltă pentru urși bruni, lupi, râşi, și pisici sălbatice (în perioada 2016/2017). În motivare, a invocat îngrijorări cu privire la cotele mari de recoltă și asupra sistemului de monitorizare (a efectivelor speciilor) existent în România.
Cu toate acestea, unii membri ai Platformei au apreciat, prin exprimarea preocupărilor lor cu privire la modul în care s-a luat decizia, că aceasta poate compromite starea de conservare a carnivorelor mari din România, prin stimularea uciderilor ilegale (braconajului).
La reuniunea Platformei, de la Bruxelles în 24 noiembrie 2016, s-a luat, de către membrii Platformei, decizia emiterii unei declarații îndreptată către Guvernul României.

Platforma a dorit să emită următoarea declarație:
Conservarea carnivorelor mari face parte din strategia UE în domeniul biodiversității până în 2020 și un obiectiv al Directivei Habitate, pe care toate statele membre s-au angajat să le pună în aplicare.
În prezent, asistăm în Europa la o redresare a populațiilor de carnivore mari în peisajele moderne, dominate uman. Această situaţie de revenire a fost stimulată, în mod esențial, de protecția juridică acordată speciilor, anume prin Directiva Habitate și Convenția de la Berna, din care UE și România fac parte.
În comparație cu multe state membre ale UE, România și-a menținut întotdeauna populații robuste de carnivore mari și vânătoarea a fost întotdeauna un instrument puternic de manageriere ( a acestor carnivore).
În ceea ce privește managementul carnivorelor mari, România are dreptul de a lua diverse decizii în ceea ce privește conservarea și gestionarea acestor carnivore mari, respectând obligațiile internaționale existente și cadrul legislativ pertinent. Directiva UE privind habitatele, de exemplu, are anumite marje de flexibilitate, care permit ca managementul speciilor să fie adaptat condițiilor naționale / regionale.
De la aderarea România la UE, s-au acordat derogări de la dispozițiile protectioniste ale Directivei Habitate pentru carnivorele mari, în conformitate cu prevederile acestei Directive, care nu au fost în detrimentul menținerii populațiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în aria lor naturală
".
În ceea ce privește monitorizarea și baza de cunoștințe necesare, pentru a demonstra o gestionarea durabilă a carnivorelor mari, Platforma este de acord că: "Orice gestionare a carnivorelor mari trebuie să fie determinată pe baza unor dovezi științifice solide, folosind cele mai bune date disponibile și credibile".
În ceea ce privește decizia luată în România (de d-na ministru Cristiana Pașca Palmer), Platforma subliniază importanța consultării părților interesate, care trebuie implicate în luarea deciziilor. Platforma prevede: "Găsirea unor soluții la problemele ce decurg din conflictele cu carnivorele mari și facilitarea coexistenței carnivorelor mari cu oamenii, realizabile printr-un dialog constructiv între părțile cheie, interesate la nivel local, național și european. Aceste soluții trebuie să fie adaptate la condițiile locale și regionale ".
În plus, planul de comunicare al Platformei menționează că: "Dacă este solicitată o participare sau este solicitată o largă implicare a tuturor părților interesate cu privire la gestionarea carnivorelor mari într-un stadiu incipient, este mult mai probabil ca aceasta să aibă succes, decât în cazul în care politica este impusă de sus în jos, fără o consultare ".
Comisia Europeană a menționat, de asemenea, că pentru a avea succes în conservarea carnivorelor mari din UE, părțile interesate cele mai afectate de acestea trebuie să fie implicate în procesul de luare a deciziilor. Din acest motiv, mai multe documente de orientare, care au fost dezvoltate de către sau în numele Comisiei Europene, recomandă necesitatea consultării tuturor părților interesate în procesul de luare a deciziilor.
Se înțelege că ministrul Mediului Apelor și Pădurilor din România, Cristiana Pașca Palmer, nu a consultat părților interesate, înainte de luarea deciziilor sale.
Platforma invită Guvernul României să ia act de recomandările și principiile menționate mai sus, cu privire la luarea deciziilor și, atunci când decide cu privire la viitoare politici privind carnivorele mari, să ţină seama de particularitățile locale și regionale.
Platforma rămâne disponibilă pentru a oferi consiliere și sprijin, dacă și când este nevoie.

Notă: Această poziție a FACE are însă nevoie de acordul membrilor Platformei, care sunt pregătiţi cu propuneri de modificare și completare a ei. Rămâne să o revedem în forma sa finală, care va fi transmisă oficial Guvernului României!

Prelucrare de N. Şelaru

Înapoi la “Ursul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori