Cormoranul mare/specie protejata/"bucuria" pisciculturii

calin gherman
Mesaje: 3
Membru din: 18 Ian 2016 09:06
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: Daniel Ilie

Cormoranul mare/specie protejata/"bucuria" pisciculturii

Mesajde calin gherman » 19 Ian 2016 13:56

Cormoranul mare este mai putin de interes vanatoresc, dar...
Rasfoind mai aprofundat LEGEA nr. 149 din 16 iunie 2015 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 pe sectiunea de specii protejate, neprotejate, conditii de vanatoare, etc ajung la Anexa 2 si-mi "cad" ochii pe Valoarea de despagubire (euro) la Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) pentru fapte ilicite pentru speciile la care vanarea este interzisa.
Altfel spus, specia respectiva, de interes deosebit pentru mine, si, in sens larg pentru toti piscicultorii din tara noastra si nu numai, a devenit strict protejata prin legea respectiva fara ca, la nivel national sau mondial sa devina vulnerabila, pe cale de disparitie, critic periclitata sau disparuta din salbaticie conform statusurilor de conservare ale Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii. De fapt, am fost atentionat ca specia figureaza ca protejata inca din 2010.
Am ramas perplex. O specie comuna, larg raspandita, cu efective care ar face invidios orice lup, urs, ras, uliu, vultur sau orice alta specie cu adevarat periclitata a devenit strict protejata.
"BUCURIA" PISCICULTORILOR !
Ma intreb de ce s-a decis acest lucru.
Pasarea nu este deloc periclitata. Nimeni nu a stat sa numere perechile clocitoare, la nivel mondial, asa cum se intampla cu cormoranul pitic, la care efectivele mondiale totale variaza intre 85.000-180.000 pasari (conform wikipedia) si este intr-adevar periclitata. Aceeasi wikipedia ne spune despre cormoranul mare ca doar in Norvegia, unde este specie vanata, se impusca anual 10.000 pasari pentru consum. Iar Wetlands International estimeaza in 2006 efectivul mondial de cormoran mare la 1,400,000-2,900,000 exemplare, cu un trend crescator.
Cat priveste pagubele produse pisciculturii, prin ziarele romanesti se trag semnale de alarma asupra pierderilor provocate acestei ramuri de specia respectiva. Practic, un iaz cu luciu de apa de 60 ha poate fi golit de pesti de catre o hoarda de 80 de cormorani in 3 luni.
Afisez si cateva link-uri (sper ca nu incalc politica forumului).
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actua ... r+din+Iasi
http://www.green-borders.eu/img/File/Pr ... unarii.pdf
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/ ... 1491ro.pdf
http://adevarulfinanciar.ro/articol/n-a ... -vidrelor/

Oare de ce a fost inclusa specie in lista celor strict protejate?
Multumesc

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

Re: Cormoranul mare/specie protejata/"bucuria" pisciculturii

Mesajde AGVPS din România » 23 Feb 2016 14:19

Cormoranul mare nu a fost şi nu poate fi considerată o specie de interes vânătoresc. A fost specie admisă la vânătoare din alte considerente , ce ţin în primul rând de protecţia faunei piscicole.
Specia a fost interzisă ulterior de vânătoare, din cauza cuprinderii ei în anexa 1 a Directivei Păsări, prin care se interzice „omorârea sau capturarea deliberată a speciilor ...” cuprinse în această anexă.
Din data de 30 noiembrie 2009, anexa 1 a Directivei Păsări a fost modificată, în sensul că Phalacrocorax carbo a fost exclusă din anexă. Totuşi, specia nu a fost înscrisă în anexa II A sau anexa II B a păsărilor care se pot vâna.
Legea 407/2006, respectând prevederile obligatorii ale Directivei Păsări, a înscris cormoranul mare în anexa II la lege, a păsărilor care nu se pot vâna în România. Totuşi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor poate acorda derogări pentru împuşcarea limitată ca număr a cormoranului mare, în baza unor cereri motivate, precum punctul de vedere transmis nouă.
În ceea ce ne priveşte, vom susţine, cu ocazia viitoarelor dezbateri parlamentare privind modificarea şi completarea Legii 407/2006, trecerea cormoranului mare din anexa II în anexa 1 a acestei legi, pentru a elimina necesitatea derogărilor despre care am făcut vorbire mai sus.
N. Şelaru

Ceoarec Dan Cristian
Mesaje: 16
Membru din: 18 Mar 2016 09:07
Localitate: Reghin
Nickname: Ceoarec Dan
Membru al: AJVPS Mures - Pescar
Confirmat ca persoana reala de: AGVPS

Re: Cormoranul mare/specie protejata/"bucuria" pisciculturii

Mesajde Ceoarec Dan Cristian » 22 Noi 2016 20:49

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati cu procedura prin care se pot acorda derogari de la MMAP pentru impuscarea cormoranului mare deoarece in defileul Muresului superior zona Reghin - Rastolita a facut prapad cu populatiile de Lipan,Lostrita mreana, scobar etc.
In aceasta zona adancimea apei rareori depaseste 1,8m si toate speciile de pesti sunt tinte sigure pentru cormorani.
Cea mai mare problema o avem cu populatiile de Lipan, Mreana si Scobar deoarece am observat stoluri de cormorani intre 30 si 80 de indivizi.
Populatia de cormorani in acesta zona estimez ca depaseste 1000 de indivizi + stolurile care se lasa pe cursul apei si dupa aceea pleaca mai departe.
Am facut verificari cu un sonar wireles la cateva zile dupa ce un stol de cormorani au tabarat pe o balta unde se prindea mult peste si nu am mai gasit aproape nimic in apa.
Dovada stau si rezultatele concursurilor de pescuit la musca artificiala "Open Mures" care se desfasoara anual in acceasi zona si in acceasi perioada a anului dar se poate observa scaderea vertiginoasa a numarului de lipani

Rezultate Concursuri Open Mures 2012: 656 lipani
2013: 147 lipani195
2014 107 116
2015: 230 total
2016 29


Înapoi la “Alte specii sedentare de interes vânătoresc”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator