De unde am plecat şi unde am ajuns

AGVPS din România
Mesaje: 235
Membru din: 24 Noi 2015 10:59
Membru al: Nespecificat
Confirmat ca persoana reala de: SuportTehnic

De unde am plecat şi unde am ajuns

Mesajde AGVPS din România » 05 Mar 2018 08:51

Mi-a plăcut să cred că în tot ceea ce am întreprins, de peste 27 de ani încoace, am avut în vedere, în principal, interesele comune, de viitor, ale asociaţiilor afiliate şi ale majorităţii vânătorilor şi pescarilor recreativi din România. Mai mi-a plăcut să cred că şi conducerile acestor asociaţii se impuneau să urmărească, în mod prioritar, interesele asociaţiilor pe care le reprezentau, prin prisma intereselor majore, de perspectivă, ale membrilor acestora. Aşadar, mi-a plăcut să cred că, împreună cu conducerile asociaţiilor afiliate, am urmărit, înainte de toate, satisfacerea intereselor comune, majore şi de viitor ale membrilor acestora, vânători şi pescari recreativi/sportivi din ţara noastră. Interese care trebuie să recunoaştem că nu au coincis, întotdeauna, cu interesele sau capriciile de moment ale unora dintre conducătorii asociaţiilor afiliate şi ale unora dintre membrii minoritari ai acestora.
Am plecat, în anul 1990, de la 38.000 de membri vânători şi de la cca. 200. 000 de pescari sportivi înscrişi, în mod obligatoriu, într-una din cele 42 de asociaţii afiliate din judeţele ţării şi 6 asociaţii din Municipiul Bucureşti, înscrise la rândul lor, de asemenea obligatoriu, în AGVPS din România. Am plecat, deci, de la un sistem de organizare centralizat, impus prin lege, care asigura un tratament egal pentru toţi membrii vânători şi pescari recreativi din România. Cel puţin în ceea ce privea cotizaţiile unitare şi libertatea de a vâna şi/sau pescuit recreativ oriunde în ţară, fără cotizaţii diferenţiate, adoptate treptat din motive justificate economic, dar şi din capricii, adeseori egoiste, greu de înţeles şi acceptat pentru mulţi dintre membrii noştri.
În condiţiile confuze ale trecerii de la „socialism” la „capitalism”, au fost create prin lege sau ne-au fost impuse prin forţa legii premize şi perspective ale descentralizării activităţii şi ale destructurării organizării anterioare, susţinute prin intermediul unor funcţionării publici şi membri ai unei grupări potrivnice, dar puse în aplicare, mai devreme sau mai târziu, din inițiativa unora dintre aleşii în funcţii de conducere ai vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. Totuşi, spre deosebire de ceea ce s-a petrecut în alte domenii ale activităţii sociale din România, atât descentralizarea cât şi restructurarea AGVPS au putut fi realizate sub control, în condiţiile forţării noastre prin lege în acest sens, nicidecum ca voinţa liberă a aleşilor vânătorilor şi pescarilor în Congresul AGVPS. În aceste condiţii, doar orientarea şi coordonarea inspirată a trecerii treptate, de la un sistem de organizare la altul, a putut salva patrimoniile AGVPS şi ale asociaţiilor în profil, precum şi o mare parte din populaţiile de faună cinegetică şi peşte existente în fondurile de vânătoare şi zonele de pescuit recreativ, date în responsabilă folosire asociaţiilor, fără excepţie, afiliate pe atunci la AGVPS.
Fără a aborda etapele trecerii de la situaţia existentă în 1990 la ce a actuală, vom încerca să prezentăm, la fel de succint, situaţia în care ne găsim în prezent.
În primul rând, descentralizarea activităţii coordonate de la nivelul AGVPS, desfăşurată pe cheltuială exclusiv privată în anul 1990, a fost înlocuită treptat, printr-o etatizare fără precedent a activităţii în profil, dar pe cheltuiala publică, susţinută doar indirect şi parţial din contribuţia asociaţiilor de vânători şi pescari recreativi la bugetul ţării. Iar reorganizarea activităţilor în profil, de vânătoare şi pescuit recreativ, a însemnat de fapt dezorganizarea acestor activităţi, în condiţiile în care fiecare asociaţie, devenită independentă organizatoric, economic şi decizional, a fost lăsată să-şi facă propria politică, de moment, potrivit intereselor celor aleşi temporar să le conducă sau membrilor, adesea egoişti, ai acestora. Aşa s-a ajuns la o diversificare a concepţiilor şi strategiilor organizatorice şi economice în cadrul multitudinii de asociaţii constituite din vânători, din pescari recreativi şi din cluburi de pescari sportivi, afiliate sau neafiliate la AGVPS, care au adoptat, de foarte multe ori, diplomaţia aranjamentelor cu reprezentanţii în profil ai statului, în mai mare măsură decât a realizării obligaţiilor legale, contractuale şi morale. Situaţia a fost potenţată şi de lipsa de pregătire temeinică în profesie a multora dintre noii angajaţi in funcţii executive ai acestor asociaţii.

În aceste condiţii, numărul vânătorilor a crescut relativ brusc, rămânând însă în cadrul asociaţiilor afiliate cam toţi atâţia câţi erau înscrişi în 1990 (40.000), la care se mai adaugă încă aproximativ un sfert din această cifră (10.000) în cadrul asociaţiilor neafiliate şi cel puţin tot atâţia (10.000) independenţi de orice asociaţie (rămaşi totuşi deţinători de permise de armă tip B şi de permise de vânătoare pe baza cărora pot vâna pe unde pot şi cum pot). Reversul acestei situaţii, amplificate de posibilităţile deschise vânătorilor străini, a constat în scăderea, cu mici excepţii, a efectelor şi calităţii faunei cinegetice. În ceea ce priveşte numărul pescarilor recreativi, acesta s-a menţinut relativ constant, la un nivel mediu de cca. 100.000 de membri până acum, când sunt create premize reale pentru o dublare rapidă a numărului acestora, prin obligarea majorităţii celor ce pescuiesc recreativ să se înscrie în asociaţiile care au preluat, prin contract, utilizarea resursei acvatice vii din anumite habitate piscicole naturale. Cu tot braconajul practicat în acest domeniu, de 27 de ani încoace, resursa acvatică vie a putut fi conservată în general, excepţie înregistrându-se în zonele de munte, Dunăre şi Delta Dunării. Meritul conservării resursei nu poate fi atribuit doar asociaţiilor în profil, ci mai ales purificării apelor ca urmare a prăbuşirii industriei inevitabil poluatoare din ţara noastră.
Iată aşadar, în mod foarte concis, situaţia comparativă, de la care am plecat în 1990 şi la care am ajuns în 2018. Totuşi „tabloul” prezentat nu poate fi deloc complet, dacă nu aducem în discuţie şi degradarea calităţii vânătorilor în general, care s-a produs din cauza promovării mult prea uşoare şi discreţionate în acelaşi timp, a noilor membri ai asociaţiilor în profil, de către anumiţi reprezentanţi ai statului cointeresaţi material, de conivenţă cu conducerile la fel de interesate ale unor asociaţii afiliate şi neafiliate. De aici explicaţia realistă a creşterii fenomenului braconajului şi accidentelor grave de vânătoare, nepermis de frecvente în ultima vreme.
În contextul situaţiei prezentate, putem înțelege şi segregarea determinată sau stimulată, care începe să împartă lumea vânătorilor şi pescarilor în două categorii despre care am mai făcut vorbire, a celor majoritari, care susţin activităţile de vânătoare şi pescuit recreativ sustenabile, desfăşurate durabil, şi a celor cointeresaţi material, care pun înainte de toate interesul financiar imediat, fără grija a ceea ce lasă în urma lor. De asemenea, putem înţelege decăderea morală a conducerilor unor asociaţii în profil, care scăpate de sub tutela AGVPS, îşi oprimă proprii membri ori îşi devalizează propriile asociaţii, uneori în mod repetat, ducându-le spre falimentare deliberată sau nu. În sfârşit, putem înţelege egoismul conducerilor şi membrilor unor asociaţii afiliate, care nu mai sunt de acord cu reciprocitatea, votată anterior şi de ei, după ce şi-au văzut „sacii în căruţă”. După ce au reuşit să contracteze, ca urmare a intervenţiilor şi meritului conducerii AGVPS utilizarea resursei acvatice vii pe următorii 10 ani şi prelungirea iminentă, cu încă 6 ani, a contractelor de gestionare a fondurilor cinegetice.
Comportamentul nestatutar şi egoist al conducerilor şi membrilor unor astfel de asociaţii afiliate, care nu mai respectă Statutul AGVPS şi Hotărârea Congresului referitoare la acest aspect, nu are în vedere nici interesele economice ale asociaţiei în cauză şi nici libertatea de practicare convenabilă a vânătorii sau pescuitului recreativ de către proprii membri. „Tentaţia” egoistă a nerespectării reciprocităţii statutare între asociaţiile afiliate este de natură a slăbi însă, în mod real, coeziunea asociaţiilor şi a membrilor acestora, cu urmări ce nu pot fi decât intuite, în privinţa puterii de susţinere şi apărare, pe viitor, a intereselor comune ale vânătorilor şi pescarilor recreativi din România. Dar într-o democraţie precum cea actuală „fiecare va dormi după cum îşi aşterne”.

razvan corbu
Mesaje: 26
Membru din: 07 Dec 2016 08:31
Localitate: Ploiesti
Nickname: rcorbu
Membru al: AJVPS Prahova
Confirmat ca persoana reala de: AGVPS din Romania

Re: De unde am plecat şi unde am ajuns

Mesajde razvan corbu » 05 Mar 2018 14:42

Buna ziua, si bine ati venit cu o postare la inceput de an.
Frumos articol si este bine ca membrii pescari si vanatori sa cunoasca rolul AGVPS in exploatarea faunei piscicole si cinegetice.
Dar sa vedem unde s-a ajund, din punct de vedere al exploatarii resursei piscicole:

1. Intradevar poluarea s-a diminuat mult si mai ales cea nociva determinate de diversi agenti cu activitate in domeniul mai ales al petrochimiei. Dar locul acestora a fost luat de exploatarile de pietris care de fac ca apele sa fie mereu tulburi si din ce in ce mai lipsite de peste. Cred ca stiti ce efect au suspensiile care se depun mai ales in perioada de inmultire a pestilor.
2. Braconajul piscicol se afla in plin avant favorizat si de lipsa de actiune a asociatiilot de pescari care de cativa ani au avut si ape in administrare.
Si cum omul produce destule pagube in ultima vreme se observa si o alta amenintare destul de serioasa reprezentata de cormorani care invadeaza zonele piscicole si produc un adevarat dezastru.
3. Reciprocitatea intre asociatiile de pescari chiar in cadrul AGVPS este un vis, multe din asociatii nedorind acest lucru.
Aici este oarecum discutabil, deoarece unele asociatii incaseaza tarife mari de la pescarii membri dar si se implica facand, controale, populari, iar altele nu fac mai nimic, iar aici conducerea AGVPS trebuie sa intervina.
La acest punct vreau sa va reimprospatez memoria cu o asociatie de pescari APC21 care pana de curand a administrat lacul Snagov pe fonduri proprii, a admis cu taxa 0 Ron pe toti pescarii posesori de permise de pescuit indifferent de asociatia din care faceau parte, a facut actiuni antibraconaj destule impreuna cu Politia Portuara, si pot spunce ca aceasta asociatie a facut cat tot AGVPS-ul la un loc, fara a beneficia de resurse impresionante.
Din pacate lipsa de actiune a AGVPS pe total tara a facut ca nivelul de incredere a pescarilor recreativi sa scada considerabil, comparativ cu perioada de pana in revolutie.
Iar cine nu crede sa mearga pe malul apei sa stea de vorba cu pescarii.
In final sper ca viitorul sa fie un pic mai luminos pentru pescarii recreativi si sa auzim numai de bine!

Cu stima,
Razvan CORBU


Înapoi la “Anunturi şi comunicate AGVPS”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator